Liptai Attila tollalakzatos galambjai

Kitárt szárnyakon lebeg a galamb a légen át, míg hazaér- mi is megleljük mindig otthonunk, mindegy, hogy csüggedés, remény kisér...

fodros.jpg A Fodros fajtaleírója


A fodros galambok fedőtollaik külső harmada a tollgerinc egyenlőtlen növekedése következtében egyszer , kétszer, sőt néha két  és félszer dugóhúzószerűen megcsavarodik,ezáltal a tollazat sajátos fodros kinézést nyer . A  fodros galambok indiai származásúak ,de Európában már az  1600-as években ismertek voltak.               

Tenyésztésük két területén, két tenyészirányban folyt. Az egyik Franciaországban és Hollandiában , a másik Ausztriában és Magyarországon. A fodros galamb hosszúkás, domború homlokú,sima fejű,hosszú csőrű galamb.A csőre szine a vörösdereseknél barnás-szaruszin, a kékdereseknél sötét palaszürke.Orrdudora hosszúkás,kevéssé osztott, sima és fehéren porozott. Narancsvörös színű szemét keskeny, sima állományú szemgyűrű veszi körül, amely a vörösdereseknél világos, míg a kékdereseknél pedig sötét  szaruszínű.Nyaka középhosszú, sima, egyenes, fokozatosan megy át a széles vállakba.Torokkivágása laposan kerekített. Melle széles, domború, mérsékelten előreálló.Háta széles, egyenes, a farok felé lejt.Szárnyai hosszúak, egyenesek, farkonnyugvók,de nem kereszteződnek.Lapos, sima farka kissé lejtő, kormánytollainak száma 12. Lábai középmagasak, az ujjai hegyéig tollasak. Előfordulhatnak harisnyás és nadrágos változatban is. A szárny fedőtollainak hegye csigásan csavarodott. A pajzson kívül ez a fodrosság átterjed a váll- és a háttollakra is. A has, a hasoldalak, a combok és a lábszár tollzászlói lazák, több részre bomlanak-- fosztott tollazatúak.Kevésbé fosztott a fej, a nyak, a begy és a mell tollazata. A nagy tollak, evezők vagy vezértollak és a kormánytollak karéjosan fosztottak vagy hullámos szélűek. A lábtollak, főleg a saroktollak az ún. sarkantyúk is fosztottak vagy hullámosak. A fodros galamb jó repülő és jól nevelő, szapora fajta.

Gyűrűszám: 9       csirke07.gif

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 7
Heti: 27
Havi: 165
Össz.: 71 537

Látogatottság növelés
Oldal: Fodros fajtaleíró
Liptai Attila tollalakzatos galambjai - © 2008 - 2018 - liptaiattila.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »